KAMUDA TASARRUF ve ALTERNATİF İSTİHDAM KAYNAKLARI

AVUKAT EYÜP DEMİRER

5 yıl önce

        Bu yazımızda uzun yıllardır gözlemlerimden ortaya çıkan ve tüm vatandaşlarımızca beyan edildiğinde olumlu kabul görecek olan kamusal alandaki tasarruf önerilerimiz ve buradan sağlanacak kazanç ile istihdama aktarılabilecek kaynaklar konusunda görüş ve önerilerimizi sizler ile paylaşacağız.

        Önceki yazılarımdan bir tanesinde sizler ile artık fiilen çok da ihtiyaç duyulmayan muhtarlıkların kaldırılması yönündeki görüşlerimi paylaşmış idim. Toplumdan bu yazımız okununca oldukça olumlu dönüşler aldım.

        Hatırlayınız, eskiden muhtarlıkların resmi manada birçok iş ve işlemi bulunmakta idi. O dönem yine muhtarlarımız çok cüzi ücretler ile hizmet vermekte idi.

        Muhtarlarımızın o dönem evlendirme işlemlerinden, ikametgah ve ilgili diğer resmi belgelerin tanzim edilip mühürlenmesine kadar birçok idari işi bulunmakta idi. Şimdi ise bu işlemleri devletimizin yetkili kurumları üstlenmiş ve özellikle de Nüfus Müdürlükleri bu hizmetleri otomasyon ağları ile en hızlı şekilde gerçekleştirmektedir.

        Bu hususta kamusal kaynak ve oluşturulabilecek tasarruf rakamlarını sizler ile paylaşmış idim. Muhtarlıkların kaldırılması ve buna alternatif olarak üniversite mezunu gençlerimizden İl ve İlçe Özel İdarelerine resmi olarak göreve başlatılacak genç ve dinamik memurlarımız ile bizler bu hizmetleri verebiliriz.

        Muhtarlığın kaldırılması kararı alındığında alternatif memurların göreve başlaması ve yıllık maliyetleri dahi hesaplamadan mahsup edildiğinde yıllık 4 Milyar TL (eski para tanımı ile 4 katrilyon) tasarruf sağlanmış olacaktır. Bu 4 Milyar  tasarruf ile hem alternatif şekilde istihdam oluşturulmuş hem de devletimizin bütçesinde kalacak olan bu büyük rakamsal tasarruf ile hizmetler sağlanabilecektir.

        Yine, buna benzer birçok alanda kamusal istihdam sağlanabilir.

        Tüm kamu kurum ve kuruluşlarının en dikkat çeken harcamaları araç maliyetleri ve araçların her türlü ihtiyaçlarıdır.

        Devletimiz her dönemde bunlara oldukça yüksek bedeller ödemiş, kamuda araç her dönem oldukça ciddi maliyetler ile dikkat çekmiştir.

        Hedefimiz hep yatırım olmuştur, öyle de olmalıdır.

       

        Ancak, bu tip harcamalar vesilesi ile geride bütçede kaynak kalmayınca yatırımlar rafa kaldırılmak zorunda kaldığı birçok dönem olmuştur.  Tüm kamu kurum ve kuruluşlarında genel müdürlerin, müdürlerin hatta şeflerin kullanımına sunulmuş olan ve ciddi bedellere mal olan araç tercihleri, bu araçların, bakım- onarım, yakıt ve bunun gibi giderlerinin oluşturduğu ağır külfet ortadan kaldırılmalıdır. Bu araçlar genel müdür, müdürlük konumlarına atanmış kişilerin ve ilgili makamın şahsi görselliğini artık başka bir tarafa bırakarak tek amacın mütevazi olarak halkın teveccühünü kazanıp, sadece hizmet etmek merkezli olması gerekliliği üzerinde durmanın, buna adapte olmanın vakti gelmiş ve geçmektedir.

        Bu doğrultuda illerimizde Valilik Makamları, İlçelerimizde Kaymakamlık Makamları, Özel İdareler, Büyükşehir ve Belediyelerin her birisi nezdinde ciddi manada yasal ve kesin düzenlemeler ile makamsal maliyetleri kaldırarak, temsilin hizmette olduğu esası bilinci ön planda tutulmalıdır.

        İnanmaktayım ki, kamunun her alanında sağlanacak bu ciddi tasarruflar ile istihdamı ciddi manada artırıp, her alanda oldukça geniş vizyonlu projelere imza atılabilir.

        Başkanları bir kenara bırakalım, başkan yardımcılarının dahi geniş ekonomik maliyetleri olan harcamalar yapması,

        Eğitim kurumlarımızda eğitim maliyetlerine katkı sağlamak, Ar- ge çalışmalarını kuvvetlendirmek yerine, temsil hususunda ciddi harcamalar yapılması artık terk edilmelidir.  Üniversitelerimiz, eğitim kurumlarımız, tüm kamu kurum ve kuruluşlarımızın maliyetleri yeniden ve tümü ile reel bir hesaplamaya tabi tutulmalı, kaynaklarda israf tam anlamı ile ortadan kaldırılmalı, yatırım bütçeleri ve istihdam artışları buradan sağlanacak tasarruf gelirleri ile ciddi manada yatırımlar yapılabilir.

        Kamuda emekli günü gelip geçtiği halde ekonomik gelirin yetmediği gerekçesi ile emekli olmayan tüm personel için belirttiğimiz hassasiyetler dikkate alınarak sağlanacak tüm tasarruf geliri ile emekli maaş artışı yapılıp, emekliliğe sevk sağlanıp yerine bunca mezun gencimizin istihdamı sağlanmalıdır.

        Bu şekli ile, ciddi kamusal tasarrufların sağlanarak buradan elde edilecek her verimliliğin istihdama dönüşümü ülkemize ciddi bir rahatlık sağlayacaktır.

Görüşlerimizin, düşünce ve yaşanılan tüm sıkıntılara yönelik yorum ve kanaatlerimizin katkı sağlaması temennilerim ile?

YAZARIN DİĞER YAZILARI