İHTİSAS MAHKEMELERİ

AVUKAT EYÜP DEMİRER

5 yıl önce

İhtisas mahkemelerinde uzlaşmaya dayalı uygulamalar arttırılacak. İstinaf mahkemeleri güçlendirilmesi hedeflenecek.

İhtisaslaşma her alanda olduğu gibi hukuk mesleğinde de ciddi manada ehemmiyet arz etmektedir.

Uzun yıllardır ülkemizde hukukçu meslek mensuplarının hukukun her alanında faaliyet göstermesi ciddi sıkıntıları beraberinde getirmiştir.

Örneğin uzun yıllar ceza mahkemelerinde hakim olarak görev yapan bir meslektaşımızın bir sonraki kararnamede hukuk mahkemesi hakimliğine atanması durumunda yaşanılan ciddi sorunlar, yine uzun yıllar savcı olarak görev yapan bir meslektaşımızın hukuk mahkemelerinde hakim olarak göreve başlatılması gibi bir çok sorunu yaşadık.

Bu sebepler ile öncelikle meslektaşların ihtisaslaşması sonrasında ise tüm bu hususlarda İhtisas Mahkemelerinin oluşturulması beklenen önemli düzenlemeler arasında yer almakta olup, katkı sağlayacağı tartışmasızdır.

 

TEKNOLOJİ KULLANILACAK

Hükümlü ve tutukluların; yakınları ile görüntülü görüşmesi ve elektronik dilekçe arzı gibi yeniliklerin gerçekleştirilmesi sağlanacak. Denetimli serbestlik hizmetlerindeki elektronik izleme kapasitesi arttırılıp biometrik imza gibi yöntemler oluşturulacak.

Önemli sıkıntılardan bir tanesi olup, cezaevlerinde tutuklu ve hükümlü olanların yakınlarını ilgilendirmektedir.

Görüşme sağlanması konusunda etkin bir adım olacaktır.

 

SAVUNMANIN GÜCÜ ARTTIRILACAK

CMK´da bazı değişiklikler yapılıp savcı ve avukatlara ilişkin önemli demokratik adımlar atılacak.

Bir avukat olarak zaten avukatlık mesleğinde yaşanılan problemleri içeren bir çok yazı örneğini siz değerli okuyucular ile paylaşmış idim.

Savunmanın gücünün artırılması hak arama özgürlüğünün tabi bir sonucu olarak vatandaşlarımızın lehine olacaktır.

ALTERNATİF YOLLAR

Uzlaşma, ön ödeme ve kamu davasının açılmasının ertelenmesi gibi dava öncesi müesseselerinin uygulanma alanı genişletilecek.

Bu hususta bir çekince belirtmek isterim.

Şöyle ki;

Bu düzenlemeler yerine getirilir iken sorunun çözümü sadece hukuk mesleği mensuplarınca yerine getirilmeli başka meslek mensuplarına bu yetki verilmemelidir. Zira, hukuk altyapısı olmayan bireylerce bu hizmetler noktasında yetkilendirme yapılmaması ancak katkı sağlayabilecektir.

SULH YOLU ARANACAK 

İdarenin vatandaşla yıllar süren uyuşmazlıklarını çözecek adımlar atılacak.

ÇOCUKLARA ÖZEL UYGULAMA

Cinayet dışında ilk kez suç işleyen çocuklarda hapis cezası yerine alternatif yöntemler geliştirilecek.

Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından yapılacak görüşmeler sürecinde ve yasalaşma sürecinde başkaca gelişmeleri siz değerli okuyucularımız ile paylaşacağız.

Katkı sağlaması temennilerim ile?

YAZARIN DİĞER YAZILARI