SEÇİM GÜNDEMİNE DAİR DEĞERLENDİRMELERİMİZ? -2-

AVUKAT EYÜP DEMİRER

5 yıl önce

Eğer sandık başında sandık görevlisi ve müşahidin bu hususta görevini gereği gibi yerine getirmesi sağlansa idi sandık başında sonuç tutanakları derhal doğru şekilde karara bağlanıp düzeltilebilirdi.

 

-       Parti içi olarak tabi ki bu sandık görevlileri ve müşahitler ciheti ile elbette ki bu sorgulamalar yapılacaktır.

-       Bu neticeye imza atan sandık kurulu görevlisi olmak için tek akla gelen teknik yol, okuma yazma bilmemek olur herhalde, diğer yollara tevessüller var ise zaten devletimiz bu kez yasalara uygun olarak gerekeni yapacaktır, buna inancımız tamdır.

 

Yine, ortada on binlerce oyun bu yollar ile sonuç tutanaklarına oradan da Seçim Kurulları ve Yüksek Seçim Kurulu´nun sistemine geçişi söz konusu olduğunda, MADDİ HATADAN BAHSEDEBİLMEK MÜMKÜN OLABİLİR Mİ?

Tabi ki bu hususta birçok farklı yorum gelecektir.

Ancak şahsi hukuki yorumum; bu durum maddi hata kapsamında kalmamalıdır.

Ülkemizde genelde bu konu gündeme geldiğinde, sandık başında şikayet müessesi maalesef çalıştırılmayıp, sonrasında eyvah denilip, itiraz müessesi ile sorunun halli cihetine gidilmeye çalışılır.

Yine ülkemizde ancak sonuçlar yakın olduğunda tüm oy zarfları ve oy pusulalarının yeniden sayım ve dökümü cihetine gidilir. Hâlbuki maddi hatanın ötesinde sıkıntıların varlığı hissedildiğinde tüm oy zarfları, tüm oy pusulaları, tüm geçerli ve tüm geçersiz oylar yeniden sayılmalı, yetkili hâkim ve yetkili kurul önünde bu iş ve işlemler yapılarak, oy kullanan seçmenin iradesine saygı tam manası ile sağlanmalıdır. Kullanılan hiçbir oy aşırı şekli unsurlar ile boğulmamalı, irade esas alınarak sayım ve döküm iş ve işlemleri konunun uzmanı olan seçim hâkimleri huzuru ile yetkili heyetler huzuru ile yeniden ve geçerli geçersiz ayrımına girilmeksizin tüm sandıklarda sayımı yapılmalıdır.

Küçükten büyüğe her seçim çevresinde kanaatim budur.

Özellikle İstanbul noktasında Büyükşehir oyları için de açık kanaatim bu olup, yapılan YSK başvuruları nezdinde verilecek karar tüm seçim çevresini kapsayacak şekilde yeniden sayım döküm ve sandık sonuç tutanaklarının karşılaştırmalı olarak kontrolü üzerine olmalıdır.

BU SÜREÇLER GEÇİLDİKTEN SONRA İSE;

-       İKAMETGÂHIN TÜRK MEDENİ KANUNUNDA GETİRİLEN OBJEKTİF ve SUBJEKTİF KISTASLARINA UYGUN ŞEKİLDE OY KULLANDIRMA İŞ ve İŞLEMLERİ YAPILMALI,

-       İTTİFAKLI MI İTTİFAKSIZ MI SEÇİME GİRİLDİĞİ HUSUSUNDA TÜM TEŞKİLATLARCA ÖNCELİKLE SİYASİ PARTİLER ve VATANDAŞLARIMIZ CİDDİ MANADA BİLİNÇLENDİRİLMELİ, (bunu birçok bölgede vatandaşlarımızın ittifak ile giriliyor mantığı ile Hem Ak Parti hem de MHP ye aynı oy pusulasında oy verilmesi gerektiği bu şekli ile de her iki partinin de amblemine tercih kaşesini basarak oylarının geçersiz olduğu şeklinde söylemler üzerine belirtmek istiyorum)

-       İTTİFAK ÇATISI YOK İSE DESTEKLENEN PARTİ BAZLI OY KULLANILACAĞI ve TEK TERCİH MÜHRÜ / KAŞESİ VURULMASI GEREKLİLİĞİ ÜZERİNDEN DOĞRU OY KULLANILMASININ TEMİNİ SAĞLANMALIDIR.

-       Muhtarlıklara muhakkak bir çözüm üretilmeli, her manada Büyükşehir, Belediye, İl Belediye, Büyükşehir Meclis ve İl ? İlçe Meclis ile, İl Genel Meclisi seçimlerine zarar veren muhtarlık seçimleri üzerinde de gerekli resmi prosedür kanun ile yürürlüğe konulmalıdır.

-       İkametgâh taşımayı, muhtarlıklara çözüm üretmeyi sağladığımızda birçok mesafeyi kat edebileceğimizi, bunun akabinde de özellikle bilinçli teşkilatlar, bilinçli sandık kurulu üyelikleri ile müşahitler ve oy kullanma esaslarını vatandaşa yansıttığımız bir çok kamu spotları ile tüm bu konuların üstesinden gelebileceğimizi, şüpheye mahal bırakmayan seçimleri yaşayabileceğimizi, bu doğrultuda en demokratik ve en sağlıklı sonuçları çıkarabileceğimizi açıkça belirtmek isterim.

-       Hayırlara vesile olması temennilerim ile gelişen ve değişen sürece ilişkin görüşlerimizi sizler ile paylaşmaya devam edeceğiz?

Bitti?

YAZARIN DİĞER YAZILARI