DÖNÜŞÜM BAŞLAMAKTA?

AVUKAT EYÜP DEMİRER

4 yıl önce

Değerli Okuyucular,

         Mevcut salgın sürecine ilişkin olarak yaşanılan süreçte daha önceki yazılarımda birçok farklı konuyu ele almış idim.

         Özellikle Sayın Cumhurbaşkanımızın virüs sonrasında üzerine ısrarla basa basa değindiği YENİ DÜNYA DÜZENİ konusundaki görüşlerimi, bu süreç sonrasında dünya ve ülkemiz için beklentilerimi paylaşmış idim.

         Bu yazımda ise sizler ile bu değişim sürecine gidilir iken mevcut sürecin sonlarına doğru yaklaşmakta olduğumuzu ve en kısa zamanda toparlanma haline geçerek yeni süreçte nasıl stratejik planlamalar yapılabileceği hususundaki görüşlerimi paylaşacağım.

         Bu salgın sürecinde dünyanın hemen hemen her kıtasında ciddi şekilde can kayıpları meydana geldi ve halen de gelmekte. Birçok insan bu virüsün menfi etkisine kapılmakta ancak her hastalık gibi başlangıç, hızla yayılma ve yayılma etkisinin azalması dönemleri elbetteki geçirilmektedir.

         Özellikle Şubat ve Mart süreçleri ile Nisan ayının başlarında etkin şekilde yayılma gösteren bu salgın hastalık birçok noktada yayılım hızını yavaşlatmaya başlamaktadır.

         Her devlet kendi içerisinde oluşturduğu kriz yönetim merkezleri ile bu süreci en az hasarla ve en hızlı şekilde atlatmak mücadelesi vermeye çalışmaktadır.

         Ülkemizde yapılan tüm çalışmalar da bizlere her gün en detaylı şekilde aktarılmaktadır.

         Sağlık sektörü en etkin ve en riskli çalışma grubu içerisinde yer almakta bununla birlikte alınan tedbirlerin hayata geçirilmesi noktasında emniyet güçleri de yoğun mesai yapmaktadır.

         Ancak bir çok ülkede olduğu gibi geçici süre ile ülkemizde de alınan tedbirler kapsamında ihracat nerede ise durmak noktasına gelmiş, sadece tıbbi ekipman malzemeler uluslararası hava sahası kanalı ile devletler arası ulaştırılmakta bunun dışında üretim yapılmamakla sadece mevcut ve hazırda yer alan ürünler ile tüketim had safhaya gelmiş bulunmaktadır.

         Süreci bizzat Sayın Cumhurbaşkanımız yönetmekte ve alınan kararlar en hızlı en etkin şekilde uygulanarak en kısa zamanda hayatın normalleşmesinin sağlanması için yoğun şekilde mücadele edilmektedir.

         Tüm sektörler oldukça sıkıntılı süreçlerden geçmekte yüzbinlerce işyeri üretimine ve ticaretine ara vermiş bulunmakla, işyerleri ağırlıklı şekilde kapatılmış bulunmaktadır. Kaldı ki işyerleri açık olsa bile gıda ve sair hijyen malzemeleri satışı dışında sair ürünler şu süreçte satılamaz duruma gelmiştir.

         Tüm dünyada insanların tek hedefi bu geçiş sürecini en az hasarla atlatmak ve hayatta kalmak mücadelesi vermektir.

         Umut etmekteyiz ki bu süreçler en kısa zamanda geride kalacak ve hayat normale dönüş seyri gösterecek, yeniden tüm sektörler faal hale gelerek hayat kaldığı yerden inşallah en iyi şekilde devam edecektir.

         Cumhurbaşkanımız tarafından yapılan ?? İNŞALLAH ÇİFTE BAYRAM YAŞAYACAĞIZ?? açıklaması bir umudu müjdelemiştir.

 

 

         Geleceğin neler getireceğini elbetteki Yüce Yaradan en iyi bilendir. Ancak doğru planlama, doğru strateji sonucu ile azimle çalışıp gayret sarf etmek ve ülkemizi en güzel yarınlara taşımak bizim elimizdedir.

         Bu hafta itibarı ile artık dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de bir kısım sektörlerde faaliyetler başlamış olup bunlar umut veren sinyallerdir.

         Bu şekli ile de artık DÖNÜŞÜM BU GÜNLERDE ARTIK BAŞLAMAKTADIR diyebiliriz.

         Zira, artık 45 gün kadar geçen süre zarfında ciddi şekilde sektörlerin oldukça önemli bir kısmının kapalı olması ekonomi noktasında da büyük rahatsızlıklar vermekte, bu rahatsızlıklar başkaca sosyal sorunları da beraberinde getirmektedir.

         Otomotiv sektöründe faaliyet gösteren firmalar üretim bantlarında bu hafta itibarı ile Bursa´da faaliyete başlamış olup, diğer sektörlerde de artık belli düzeyde çalışmalar en kısa zamanda başlama sinyali vermiştir. Bir kısım sektörler bu faaliyetlere ilişkin hazırlık süreçlerini başlatmışlardır. Üretici firmalarımız belirli düzeylerde geleceğe yönelik hazırlık planlarını ortaya koymaya başlamış durumdadır.

         Sayın Cumhurbaşkanımız açıklamalarında hem mevcut sürece ilişkin gelişmeleri, yatırım ve hizmetleri aktarmakta iken bir yandan da geleceğe yönelik tasarlanan hedefleri açıklamaktadır. Bu süreci bizzat ve başarı ile yöneten Sayın Cumhurbaşkanımızın konuşmalarında sırası ile;

-      Salgın ile mücadele, alınan önlemler ile kararlar,

-      Salgın ile mücadele için yapılan tüm sağlık yatırımları ve sonrasında,

-      Bu sürecin bitimi sinyalleri, yeni dünya düzeninde ülkemizin rolü ve genç nüfusumuza istinaden yapacağımız tüm yatırımlar, yeni iş sahaları, istihdam kaynaklarını konu aldığını ana hatları ile görmek mümkündür.

 

Sayın Cumhurbaşkanımız milyonlarca gencimizi bilgisayar başında yazılım işleri için kurulan alanlara yöneltmiş ve bunun da kayıt ve başvurularının nasıl yapılacağına ilişkin bilgiler aktarmıştır.

-      Süreç artık değişim ve dönüşüm sürecidir.

-      Süreç hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağı yeni dünya düzeninde etkin şekilde ülkemizin yer alması için mücadele etmek dönemidir.

-      Süreç yeni ufuklara doğru hızla yönelme dönemidir.

-      Süreç kalkınma, istihdamın artırılması ve ciddi şekilde değişime, dönüşüme genç nüfusumuzu hazırlamak dönemidir.

-      Süreç her şekilde bir ve beraber olmak dönemidir.

 

Artık bu zaman diliminden itibaren dönüşüm başlamış, yeni sürecin bizlere neler getireceği hususunda en etkin planlamanın yapılarak geleceğe daha sağlam adımlar ile yürümek hepimizin ülkemiz ve milletimiz adına vazifesi olmuştur.

Rabbim ülkemiz ve milletimiz adına verilen tüm mücadelelerde hepimizi muzaffer kılsın?        

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI