SEÇİM GÖREVLİLERİNİN OY KULLANMA ESASLARI

AVUKAT EYÜP DEMİRER

5 yıl önce

 

Bu yazımızda sizler ile Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı´nın oy kullanma esaslarını belirleyen 26.12.2018 tarihli ve 1129 sayılı kararı ile kabul edilmiş olan 138 numaralı Mahalli İdareler Seçimlerine ilişkin genelgesinde seçimlerde görev yapacak tüm seçim görevlilerimizin dikkat etmesi gerekli olan hususlara yer vereceğiz.

Genelge irdelendiğinde açıkça görüleceği üzere mahalli idareler seçimlerinde;

Bina sorumluları,

Bina Sorumlu Yardımcıları,

Sandık Kurulları Görevlileri ( Sandık toplamda 7 kişiden oluşur. 1 Başkan, 1 Memur Üye, 5 siyasi parti temsilcisi olmak üzere )

Seçimlerin güvenliğini sağlamak ile görevli olan tüm güvenlik görevlileri bu kapsamda yer almaktadır.

Tüm görevliler açısından görevli oldukları oy kullanılan okullarda erken saatlerde hazır olarak görevlerini ifa etmelerinin temini emredici hüküm olarak 298 Sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunda yer aldığı gibi, bu vesile ile YSK´nun 138 numaralı genelgesinde de yer almaktadır.

Kamu görevi olan bu hizmetin ifası için genelgede her bir görevlinin görev ve kapsamları ayrı ayrı belirtilmiştir.

Bu hususta her bir İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı tarafından belirlenen günlerde eğitim verilerek görev tanımları ve görev tanımları kapsamında seçim evraklarının ( tutanak, oy pusulaları, oy zarfları vb. gibi tüm doküman ve evrakların) tanıtımı yapılır.

Ancak, görev ve sorumlulukları açısından tüm seçim görevlileri bulundukları sandık yada binadan ayrılamayacağı için İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı kanalı ile kendilerine görevli kağıdı verilir ve her bir seçim görevlisinin görevli olduğu alanın seçim kapsamı ile sınırlandırılmış olmak kaydı ile oy kullanmak hakkı bulunmaktadır.

Sandık kurulu görevlilerinin görevli oldukları sandıkta oy kullanmalarını sandık kurulu başkanı sağlar.

Sandık kurulu başkanı görevlinin İlçe Seçim Kurulu Başkanlığından verilmiş olan görevli kağıdını, üzerinde kimliğini tereddütsüz şekilde ortaya koymuş bulunan T.C. kimlik numarası yazılı olan kimliğinin kontrol ederek, bulunduğu sandığın kapsadığı seçim bölgesi oy pusulası ve oy zarfı ile oy kullanarak tercih yapmasını sağlar.

Genelgenin 32. Maddesi uyarınca;

İlçe seçim kurulu tarafından sandık kurulu üyelerini görev yerine ulaştırmak için görevlendirilmiş kişilerin, her birine seçmen olduğunu ve hangi seçimde oy kullanabileceğini gösteren ve sandık seçmen listesindeki bilgileri kapsayan bir belge verir (Örnek: 142). Ayrıca, bu seçmenlerin esas kayıtlı olduğu sandık seçmen listesine meşruhat verilmek üzere kayıtlı bulunduğu sandık kurulu başkanlığına durumu yazı ile bildirir.

İl genel meclisi üyeliği seçimi için her ilçe, belediye başkanlığı ve belediye meclisi üyeliği seçimi için her belde bir seçim çevresi olduğu gibi, mahalle muhtarlıkları ile ihtiyar heyetleri seçimi için de her muhtarlık bir seçim çevresidir.

Birçok seçim resmi görevlisi esasen ikametinde kayıtlı olduğu seçim bölgesi adayları için oy kullanamayacaktır. Zira, ikametinden başka bir sandıkta görev alarak o sandığın seçmeni olacak ve kullandığı oy pusulasını görevli olduğu sandığa atarak, sandık kurulu başkanının tuttuğu tutanağa uyarlı olarak seçmen imzasını atacak, oy kullanma/ vatandaşlık görevini bu şekilde ifa etmiş olacaktır.

İlimiz ölçeğinde durumu ele alacak olur isek;

İlimizde görev alan sandık görevlilerinin oy kullanma esasları 138 nolu genelgenin 32/2 maddesi hükmü uyarınca şu şekildedir;

Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi yapılmayan yerlerde;

a) Kendi seçim çevresinde ve kayıtlı olduğu muhtarlık bölgesinde görev alan kişi, tüm seçim türleri için oyunu kullanır.

b) Aynı belde hudutları içinde ancak sandık seçmen listesine kayıtlı olduğu mahallenin dışında görev alan kişi, il genel meclisi üyeliği ve belediye seçimleri için oy kullanır. Mahalle seçimi için oy kullanamaz.

c) Aynı ilçenin sınırları içinde ancak belediye hudutları dışında, köyde veya beldede görev alan kişi, yalnız il genel meclisi üyeliği seçimi için oyunu kullanır.

ç) Sandık seçmen listesine kayıtlı olduğu köyün bağlı olduğu ilçede veya bu ilçeye bağlı belde veya başka bir köyde görev alan kişi, yalnız il genel meclisi üyeliği seçimi için oy kullanır.

d) Sandık seçmen listesine kayıtlı olduğu ilçe dışında başka bir ilçede veya başka bir ilde görevlendirilenler hiçbir seçim türünde oy kullanamazlar.  

Seçimlerde görev alacak tüm görevlilerin seçimlerde oy kullanma esasları belirttiğim şekilde gerçekleşecektir.

Burada seçim görevlilerinin dikkat etmesi gereken en önemli husus, hem görevli olduğu hem de seçmen olarak yazılı bulunduğu sandıklarda ayrı ayrı oy kullanmamalarıdır. Bu hususa sandık kurulu başkanlarınca dikkat edilmeli, seçimde görevli kişiye sadece görevli olduğu sandıkta oy kullandırılmalıdır.

Aksi durum mükerrer oy kullanmaya girecektir ve tespit edilerek ilgili kişi hakkında mükerrer oy kuallanmak eylemi sebebi ile adli işlem başlatılarak ağır cezalara hükmedilebilinecektir.

Katkı sağlaması temennilerim ile?

YAZARIN DİĞER YAZILARI