YARGISAL SORUNLARDA ÇÖZÜM ÖNCELİĞİ - 8

AVUKAT EYÜP DEMİRER

4 yıl önce

Diğer şekli ile, vatandaşa soruşturma sürecinin yada dava süreçlerinin ne kadar süreceği konusunda hemen işlemlerin başlangıcında belirleyici süre bildirimi yapılması davanın tarafı olan vatandaşımızda bir kesinlik imiş gibi algı oluşturtacak bu durum da menfi bir kısım algılara yol açabilecektir.

Burada yargı meslek mensuplarının karşılaşabileceği zorluklar da hesaba katılarak sürenin genel düzenleyici unsurları içerdiği, ortalama bir seyir üzerinden yola çıkılacağı davasında yargı faaliyet alanı dışında başkaca uzmanlık alanlarının da etkeninin bulunduğu belirtilip açıklanmasının gerekli ve elzem olacağı görüş ve kanaatindeyim.

Aksi durum vatandaşımız/ davanın tarafı yada tarafları ile yargı mensupları arasında bir kısım çekişmelere sebebiyet verebilecek olup, tahdidi ( sınırlandırıcı ) değil, tadadi ( düzenleyici ) hükümlere yer verilmesi esası daha fazla katkı sağlayacaktır.

Bu uygulamanın yargı meslek mensuplarının tabi ki daha hızlı ve etkin sonuçlar oluşturmak hususunda çaba sarf etmeye sürükleyeceğini beklemekteyiz. Ancak, belirttiğim hususlarda hassasiyet gösterilerek hareket edilmesi beklentilerin karşılanması ve yargıda hedef süre uygulamasının amacına daha sağlıklı ulaşması açısından etkili olacaktır.

Bugün gelinen noktada yargıda hedef süre uygulaması başlamış durumdadır. Bu sürecin nasıl seyredeceği konusunda hep birlikte gelişmeleri yakınen takip etmekteyiz. Uygulamaya yönelik olarak bu süreçlerde gözlemlerimizi ilerleyen zamanlarda sizler ile paylaşacağız.

 

TOPLUMSAL İHTİYAÇLAR/ BU İHTİYAÇLARA UYGUN HUKUKİ DÜZENLEMELER?

Toplum olarak özellikle yazılı ve görsel basın yine son dönemlerde yaygınlaşan şekilde sosyal medya kanalı ile yapılan kanuni düzenlemeleri hep takip etmekteyiz.

Ülkemizin hukuki düzenlemeler noktasındaki geçmişine baktığımızda yasama organı olan T.B.M.M den belki yüz binlerce kanun çıkmış, çıkarılmış, kabul görmüş ve uygulamaya konulmuş, belki binlerce kanun da mülga olmuş yani yürürlükten kaldırılmıştır.

Hayatımda hukuk, öğrenciliğim dâhil 19 yılı aşmaktadır. Tabi hayatımda enteresan olan bir husus vardır ki; öğrenci iken eğitim aldığım birçok temel kanun 2003 yılında son sınıfta iken değişmeye başladı. Ancak temel kanuni düzenlemelerin birçoğu mesleğe başladığımda değişti ve değişimler halen de devam etmektedir.

YAZARIN DİĞER YAZILARI