BEKLENİLEN YARGI REFORMU - 3

AVUKAT EYÜP DEMİRER

5 yıl önce

Mesele sadece tek başına diploma ve mesleki ruhsatnamelere sahip olmak değil uygulamaya yönelik ciddi ve etkin hizmetler sunulmasıdır. Tabi önemle belirtmek isterim ki; bu sorun ilk olarak bireyimizin uygun ve etkin olacağı meslek tercihine değil sadece ekonomik kazanım ve popüler olması yönlü eğilime sürüklenmesinden dolayı ortaya çıkmaktadır. Önemli olan her alanda meslek mensuplarının sayısal olarak çokluğu değil, niteliksel çokluğudur. Diplomaların, meslek ruhsatnamelerinin alınması tek başına yeterli olmayıp bununla birlikte aynı zamanda mesleki verimliliğin de her manada yükseltilmesidir elzem olan.

Nitelikli ve kendisini yetiştirmeyi başarmış olan azınlık, kendisini geliştirmeyi başaramamış sayısal çoğunluktan her zaman daha üstün gelecektir. Her meslekte mezun sayısının artması esasen beklenen verimliliği sağlayamamıştır.

Aynı zamanda bir başka sıkıntı da; kurulan fakültelerde eğitim verebilecek donanıma ulaşmış usta öğretici sayısının da azlığı hususudur. Hedef bireyleri gerçek manada uygulamaya hakim olarak iyi uygulayıcılar olarak donanımlı yetiştirmek olmalıdır. Aksi durumda sadece meslek mensubu sayısal çoğunluğunu artıracak ancak mesleki verimliliği de beraberinde düşürecektir. Uzun yıllardır ülkemizde ciddi çözüm bekleyen hukuki, mali müşavirlik ve diğer tüm danışmanlık/ müşavirlik alanlarındaki ücretlendirme sisteminin kesin ve net bir şekilde çözüme kavuşturulması beklentilerimi de belirtmiş idim.

Sosyal alanda hizmet sektörüne dahil olan şahsımın da yer aldığı bu alanlardaki meslek gruplarının tümünde beklenen mesleki ücretlendirme faydası birçok zaman sağlanamayarak, gerek meslek mensupları gerekse bu alanlarda hizmete ihtiyaç duyan tüm vatandaşlarımız için ciddi karışıklıkları beraberinde getirmiştir.

Hedefimiz, öncelikle bu tür mesleklerde etkin uygulamalar getirerek, meslek mensuplarının bilgi ve donanım ile yetiştirilmesinin temini olmalı, bu yönde uygulamada her bir meslek mensubunun gerçek manada başarılı sonuçlar vermesinin temini sağlanmalıdır.

Bu sebepler ile öncelikle meslekleri ve meslek mensuplarını ayakta tutan gelir kaynakları konusundaki birçok sıkıntının bertaraf edilmesi, ücretlendirme ve vergilendirmede bu hususta adaletin sağlanması ilk önemli konu olarak gündemimize gelmektedir. KDV, Stopaj, Damga Vergileri, Geçici vergiler ve diğer birçok yüksek oranlı verginin mesleki hizmetlerin karşılığında alınması meslek mensuplarında her dönem ciddi mağduriyetler oluşturmuştur. BU HUSUSA ZATEN YARGI REFORMU STRATEJİ BELGESİNDE YER VERİLMİŞ OLUP, KONU ve DETAYLARI, YAŞANILAN SORUN İLE ÇÖZÜM ÖNERİSİ ( KDV ORANININ % 8 E DÜŞÜRÜLMESİ GEREKLİLİĞİ ) SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZA BİZZAT SAYIN FEZYİOĞLU TARAFINDAN İLETİLMİŞTİR.

 

 Bu tür mesleklerde hata olmamalı, başarı hedeflenmeli, başarı için plan yapılmalı ve hedef koyamama karşısında hükmen mağlubiyet yaşanacağı bilinci ile hareket edilerek başarısızlık hiçbir şekilde kabul edilmemelidir.

Bu sebepler ile gerek yargının etkin ve güçlü kılınması ve gerekse meslek mensuplarının en önemli görev olan adalet görevini yerine getirmeleri hususunda;

-       CİDDİ MANADA KORUNAN, SALDIRIYA UĞRANMAYAN ORTAMLARDA HUZURLU BİR ŞEKİLDE İŞLERİNİ YÜRÜTEBİLMELERİ,

-       HUKUK MESLEĞİNDE MESLEK MENSUPLARININ MUHASEBESEL YÜKÜMLÜLÜKLERİNDE CİDDİ MANADA İYİLEŞTİRMELERE GİDİLMESİ, ÜCRETLENDİRMELER NOKTASINDA KARAR MEKANİZMASI KONUMUNDA OLAN HAKİMLİK MESLEĞİ MENSUPLARININ DA EKONOMİK DURUMLARININ İYİLEŞTİRİLMESİ,

-       TÜM ADALET SARAYLARININ FİZİKİ YETERLİLİKLERİNİN DE SAĞLANMASI ÖNEM ARZ ETMEKTE OLUP,

 -      TÜM BU KONULARDA HASSASİYET İLE ATILAN ADIMLAR OLDUKÇA YERİNDE OLUP, YAPILAN BU GÖRÜŞMENİN FAYDA SAĞLADIĞINI ve ETKİN ŞEKİLDE BEKLENEN SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNE GİDİLMESİNE VESİLE OLABİLECEĞİNİ GÖREBİLMEK MÜMKÜNDÜR.

Yapılması tasarlanan başkaca değişiklikleri başlıklar ele alıp tüm bu hususlardaki yorumlarımızı sizlerle paylaşarak yazımıza devam edelim.

HAKİM ve SAVCI ATAMALARI:

Hakim ve savcıların terfi ve nakil işlemlerinin liyakata dayalı olacağı ve hakim ve savcılarımıza coğrafi teminat verileceği vurgulanıyor.

Her meslekte olduğu gibi tayin, nakil, atama işlemine konu olan Hakimlik ve Savcılık mesleğinde de liyakat, tecrübe, deneyim hususu oldukça önem arz etmektedir.

Bu sebepler ile önemli bir düzenleme olup, uygulayıcı olarak deneyim sahibi hakim ve savcı meslektaşlarımızın liyakat esası ile mesleki tecrübesine dayanılarak atanmaları hususunda yapılacak düzenleme mesleki manada katkı sağlayacaktır.

YAZARIN DİĞER YAZILARI