MUHTAR SEÇİMLERİ?

AVUKAT EYÜP DEMİRER

5 yıl önce

        Mevcut durumda ve gelinen noktada yerel seçimlere gider iken muhtarlık seçimlerinin başkanlık seçimlerinin dahi önüne geçtiğini görebilmek mümkündür.

        Bu yazımızda sizler ile; yaklaşan ve yerel seçimlere gider iken birçok sıkıntıyı beraberinde getiren muhtarlık seçiminin ortaya çıkardığı problemleri paylaşacağım.

        Yazıma başlar iken ehemmiyetle belirtmek isterim ki; toplumda birçok rahatsızlığın, hatanın ve yanlışlığın giderilmesi için toplumun tüm fertlerine, bizlere ciddi sorumluluklar düşmektedir.

        Her dönemde yaşanılan ve yaşanılması muhtemel sıkıntıları dile getirmek bizlerin üzerinde ciddi bir sorumluluk olarak yer almaktadır.

        Bu sorumluluk bilinci ile bilgim ve birikimim dahilinde birçok sorunun tespitini ve buna ilişkin çözüm önerilerimizi ve beklentilerimizi dile getirmiş bulunmaktayım.

        Yaklaşan yerel seçimlerin en önemli gündemi hissedilen şekli ile muhtarlıklar olmuştur.

        Şöyle ki;

-      Muhtarlıkta adayın ekonomik durumunun seçimi kazanması dahilinde ciddi manada rahatlayacak olması, yani muhtarlıkta seçimim kazananın ekonomik getirisinin günümüz ekonomik şartlarına göre oldukça iyi seviyelerde olması,

-      Silah ruhsatı imkanı,

-      Devletin zirvesinde bir kısım toplantılara katılabilme imkanı,

-      Tarafsız olmasına rağmen bölgesel açıdan siyasi adaylar ile bir kısım destekleme çabaları içerisine girilmesi ve bunun gibi bir kısım getiriler birlikte değerlendirildiğinde YAŞANAN YOĞUN MÜCADELELER ve BU MÜCADELELER VERİLİR İKEN ORTAYA ÇIKAN BİRÇOK SORUN TOPLUMDA KALICI HASARLAR BIRAKMAKTA ve BIRAKACAKTIR.

 

Öncelikle geçen seçimlerde de yaşanılan adayların veya aday taraftarlarının seçim gününde çıkan tartışmalar sonucunda biri birini ağır silahlı yaralamalara veya öldürmeye kastetmelerinden bahsetmek isterim. Seçim için ülkemizin bir kısım bölgelerinde insan hayatına kasten son verilmiş olması oldukça acıdır. Umut ediyoruz ki, bu seçimlerde inşallah benzer manzaralar ile karşılaşmayız.

 

Diğer şekli ile, önceki köşe yazılarımda da belirttiğim gibi, ikamet/ oy taşımalarının önüne geçilememesidir.

Ülkemizde milyonlarca oy sırf bu bölgesel seçim konularında taşındı. Bu duruma ilişkin görüşlerimi içeren yazılarımı ayrıntılı olarak sizler ile paylaştığım için mükerrer olmaması için burada değinmeyeceğim.

Taşınan oylar hususunda yaşanılan birçok sıkıntı Cumhurbaşkanımızca ve yine İçişleri Bakanlığımızca dahi defaten dile getirilmiştir.

Gelinen noktada ise muhtarlık seçimlerindeki bu kısır çekişmeler adeta BELEDİYE BAŞKANLIĞI, BELEDİYE MECLİS ÜYELİKLERİ, İL GENEL MECLİSİ ÜYELİKLERİ seçimlerinin çok daha önüne geçmiştir.

Vatandaşlarımızın büyük bir çoğunluğu tarafından da belirttiğim hassasiyetler doğrulanmakta, bu hususta sıkıntılı bir sürecin özellikle kırsalda bizleri beklediği yadsınamaz bir gerçekliktir.

Birçok açıdan da siyasi rekabet ile gelinen yerel parlamentoların oluşumuna, seçim süreçlerine ciddi manada zarar verdiğini görebilmek de mümkündür.

Geçmiş dönemlerde sürekli insanların oy kullanmaya girerken ellerine tutuşturulan muhtar adaylığı oy pusulalarının milyonlarca geçersiz oy kullanımına sebebiyet vermesinden tutalım, birçok yörede insanları kutuplaşma ve küskünlüğe sevk etmesine varana kadar toplumsal birçok zarara sebebiyet verdiğine şahit olduğumuz muhtarlık usulünden vazgeçilmesi kanaatimce elzem olandır.

Bunun yerine il merkezlerine bağlı köylerimizde Valilikler bünyesinde, İlçelerimizde ise kaymakamlıklar bünyesine alınacak üniversite mezunu vatandaşlarımızın köyleri temsilen kendilerine tahsis edilecek köyler üzerinde iş ve işlemler yapmalarının sağlanması kanaatimce daha yararlı olacak ve bu vesile ile de üniversite mezunu olan eğitimli vatandaşlarımıza da bu şekilde ciddi bir istihdam sağlanacaktır.

Mahalli İdareler seçimleri de bu şekilde layıkıyla yerel parlamentoların oluşumu için daha sağlıklı bir seyir alacaktır.

YAZARIN DİĞER YAZILARI