ÖNLEM ALINABİLİRDİ

AVUKAT EYÜP DEMİRER

5 yıl önce

Ülkemiz gündeminin en önemli konularından bir tanesi oy kullanma için ikametlerin taşınması üzerinde yoğunlaşmaktadır.

Yaklaşan tehlikenin farkında olduğum için önceki köşe yazılarımda, SİYASETTE İSTİKAMET ve İKAMET başlığı ile bu husustaki beklentimi 2 ay kadar öncesinde bu tartışmalar gündeme gelmeden önce belirtmiş idim. Sonrasında ikamet ve oy taşıma hususlarında demokrasimizin ve yöre halklarının ciddi zarar gördüğünü belirtmiş idim.

HAYATIN OLAĞAN AKIŞINA AYKIRI MANZARALAR İLE KARŞI KARŞIYA KALDIĞIMIZ BİRÇOK ÖRNEK İLE İSPAT EDİLMİŞ DURUMDADIR.

İkamet taşınması hususunda bir hanede 250 yaşayan seçmen, bir hanede 550 seçmen, bir başka hanede 640 seçmenden, seçmenin yaşadığından bahsedilerek oy kullanma hakkı verilmektedir.

Yerelde birçok bölge tarihinin görmediği kadar kağıt üzerinde yerleşmiş insan sayısını görmüş durumdadır. Keşke bu iç turizme yansısa demek geliyor içimizden?

Peki böyle bir durum hayatın olağanlığı ile ne kadar bağdaşır.

Otellerin bile kapasitesi belki de en fazla 200 odadır.

1.5 Milyon oyun taşındığından bahsedilmekte, bunu yetkililerimiz en başta da Cumhurbaşkanımız yaptığı açıklamalarda belirtmekte.

Ülkemizde insanlarımızın bir bölümü maalesef ki mevsimi geldiğinde göç eden kuşlara dönüşmüş durumda. Bu oldukça üzücü bir durumdur.

Cumhurbaşkanımız açıklamalarında;

BİZİM BELDE DE BİZİM AMCAOĞLUNUN  KAZANMASI LAZIM, BİZİM AŞİRETTEN FİLANCANIN KAZANMASI LAZIM. NE YAPALIM? ANKARA´DAN İSTANBUL´DAN GÖÇ YAPALIM.´ BÖYLE BİR ŞEY OLAMAZ, BU, İŞGALİN FARKLI  BİR TÜRÜDÜR. BUNDAN SONRA BU TÜR ŞEYLERİ İÇİŞLERİ BAKANLIĞIMIZLA DA DAHA YAKIN  TAKİBE ALACAĞIZ. ÇÜNKÜ BUNUN ADI DEMOKRASİ DEĞİLDİR. BÖYLE BİR DEMOKRASİ OLMAZ,  ´TAŞIYALIM, GİDELİM, BİNDİRİLMİŞ KITALARLA SEÇİM KAZANALIM´ OLMAZ BÖYLE BİR ŞEY.  KİM ORADA YAŞIYORSA SEÇİMİ ONLAR YAPSIN, NETİCESİNE DE HERKES KATLANSIN, O DA  NEREYE YERLEŞMİŞSE ORADA YAPSIN. BÖYLE BİR YANLIŞ ANLAYIŞ ÜZERİNE NE  BELEDİYECİLİK NE DEMOKRASİYİ YAKIŞTIRAMAYIZ. BUNLAR DOĞRU ŞEYLER DEĞİL. ONUN İÇİN  BURADAKİ KARARLILIĞIMIZI UNUTMADIĞIMIZI ÖZELLİKLE İFADE ETMEK İSTİYORUM." Beyanlarına yer vermiştir.

Tüm bu belirtilen hassasiyetler doğrultusunda, ikamet şartı konusunda özellikle mahalli idareler seçimleri başta olmak üzere aday belirleme süreçlerinde ve oy taşıma ile sonuç belirleme süreçlerinde kesinlikle gerçek ikamet koşuluna yer verilmeli, gerçek ikamet dışında dışarıdan aday belirlenmesi, dışarıdan oy getirerek seçime gidilmesi hususlarından da uzak durulması, bu yönlü seçme ve seçilme kıstaslarına ilişkin yasal zeminde düzenlemeye gidilmesi elzem ve etkin olacaktır.

Yani özetle, siyasette istikrarlı istikametin önemli bir yolu da seçilen ve seçenlerin gerçek ikametinden geçmektedir.

YÜKSEK SEÇİM KURULUNUN SEÇMEN LİSTELERİ KONUSUNDA 4 OCAK 2019- 17 OCAK 2019 TARİHLERİNDE MÜRACAATLARI ALMASI SÜRECİ YOĞUN ŞEKİLDE DEVAM ETMİŞ, YAPILAN İTİRAZLR ÜZERİNE VERİLECEK KARARLARI OLDUKÇA MERAK ETMEKTEYİZ.

Bunca serzeniş boşa çıkarsa, bunca haklı gerekçe boşa çıkarsa bizler bu işte hiçbir mesafe kat edemeyiz. Soybağı kalabalık olanlar dışarıdaki akrabalarının oyları ile belde, ilçe belediye başkanı olur, muhtar olur ve O BÖLGEDE YAŞAYAN HALKIN KADERİNİ BELİRLER.

İtirazlar ciddi manada esaslı bir değerlendirmeye tabi tutulmalı, şekli unsur yokluğu sebebi ile red kararına başvurulmamalıdır. Çünkü red kararı verilmesi toplumda beklentiyi karşılamaz. Köy, Mahalle, belde, ilçe halklarına yazık olur, onların kaderi hak etmedikleri şekilde etkilenir.

Tabi BU SIKINTIYI AYLAR ÖNCESİNDEN GÖRÜP BELİRTMİŞ BİR KARDEŞİNİZ OLARAK, ÇÖZÜM ZAMANINDA YAPILACAK YASAL DÜZENLEME İLE GERÇEKLEŞEBİLİRDİ.

24 HAZİRAN 2018 TARİHİNDE YAPILAN SEÇİMLER BAZ ALINARAK LİSTELERDE GERÇEK İKAMET TAŞIMA ŞARTLARI OLUŞMAYANLAR HAKKINDA İLÇE SEÇİM KURULU BAŞKANLIKLARINCA RE´SEN YAPILACAK DEĞERLENDİRMELER İLE BAŞVURU REDDİ, OYUN DONDURULMASI YA DA SİLİNMESİ İŞ VE İŞLEMLERİ YAPILARAK TÜM BU HAYATIN OLAĞAN AKIŞINA AYKIRI SORUNLARIN ÖNÜNE GEÇİLEBİLİRDİ.

ANCAK BUNUN İÇİN YÜKSEK SEÇİM KURULU GENELGELERİ DEĞİL DE DAHA TAHDİDİ ( SINIRLANDIRICI) OLACAK KANUNA DAYALI DÜZENLEMELER ZAMANINDA YAPILIP BUNCA SIKINTILI SÜRECE GİRMEDEN HERŞEY YASAL ZEMİNDE RAHATLIKLA ÇÖZÜLEBİLİRDİ.

BU ŞEKLİ İLE DE HİÇKİMSE BİR AKRABASININ BELDE BELEDİYE BAŞKANLIĞI, MAHALLE YADA KÖY MUHTARI SEÇİLMESİ İÇİN O YÖRENİN GERÇEK İKAMETGAH SAHİBİ OLAN VATANDAŞLARIMIZIN HAKKINA GİRMEDEN GERÇEK MANADA HAK EDENİN SEÇİLMESİ VE HALKIN KENDİ KADERİNİ BELİRLEMEK YOLUNDAKİ TAKDİRİNE SAYGILI BİR SEÇİMİN GERÇEKLEŞMESİ KONUSUNDA YETKİYİ HER YÖRENİN GERÇEK SAHİPLERİNE VEREBİLİRDİ?

YAZARIN DİĞER YAZILARI