BİLİNÇLİ PROJESİ OLAN ADAY BAŞ TACIDIR

AVUKAT EYÜP DEMİRER

5 yıl önce

Birçok yazımda sizler ile her işin bir erbabı olduğunu, ülkemizde en önemli eksikliklerden bir tanesinin profesyonelleşme ve görevlere, makamlara talip olanların,  gerçek manada ehliyet sahibi olup olmadığı yönlü araştırmanın yapılmadığı olduğunu belirtmiş idim.

Her bireyin kendisine müşahhas yetenekleri mevcuttur.

Bireylerin yetenekleri en detaylı şekilde gözlemlenmeli, yetenekleri doğrultusunda ehliyetleri ciddi manada sorgulanmalıdır.

Esasen toplumsal olarak en büyük sıkıntıyı işte bu selahiyeti devreder iken ehliyete uygunluk noktasındaki tercihsel hatalarda yaşamaktayız.

Bilinç ile projeler sunan aday baş tacıdır derken esasen kastettiğim husus, selahiyeti gerçek manada ehliyet ile devralmaktan bahsetmekteyim.

Çünkü, yıllarca siyasette gündeme faaliyet, proje geldiğinde bunun adaylık sürecinde açıklanması ve göz doldurması esası belirlenmiş, vatandaşımızın beklentileri adayın seçimi kazanması ve göreve başlaması sonrasında şartların mümkün olamaması sebebi ile bu projelerden sadece bir kaçının hayata geçirilip geride kalanların hayata geçirilemeyeceği maddi gerçeği ile baş başa kalınması hep gözler önünde olan bir gerçeklik olmuştur.

Gelişmiş ülkelerde seçim hususu ancak seçimlere 4 ay gibi bir süre kala konuşulur iken, adayların projeleri ve bu projelere nereden kaynak bulacağı seçmen tarafından sorgulanır. Gerçek manada tatmin eden açıklamayı yapan aday seçmenin gelişmiş ülkelerdeki tercihi olur.  Umut ediyorum ki bizler de ilerleyen süreçlerde gelişmiş ülkelerdeki duruma uyarlı seçim dönemleri ve seçimler akabinde ise vaad edilenlerin, projelerin gerçekliğini takip eden yapıya net şekilde kavuşuruz.

Genel siyaset liderler ve genel merkezler tekelinde yürüyebilirken, yerelde beklenti oldukça fazladır. Eleştiri okları hemen belediye başkanına acımasızca saplanabilir. Buna katlanmak bir sabır işi olduğu gibi, projeler ile şehirlere yön verebilmek de özel bir yetenek, özel bir selahiyet gerektirmektedir.

Aynı zamanda donanım ile kurulmuş ekip de olmazsa olmazları arasındadır bu başarının.  Birçok ilimizi takip ediyorum. Seçimlere kalmış şurada 40 güne yakın süre ortada hala proje namına bir şey yok.

Rabbim kendisinden razı olsun, Sivas´ımızı proje ile şehircilik ve şehir mimarisiyle tanıştıran ilimizin mimarı Sami AYDIN başkandır.  Şehrimizde etkin projelerin oluşumu değerli başkanımız Mimar Sami Aydın ile halkımızın hizmetine sunulmuştur.

Mesele 5393 sayılı belediye Kanununda belirtilen; temizlik, kaldırım, yol hizmetleri gibi klasik hizmetler değil, şehirlere ufuk sağlayan projeler olmalıdır.

Bu sürece kadar Sivas olarak biz başkanımız ile bu doğrultudaki hedeflerin birçoğuna ulaştık.  Mevcut süreçte ise, ülkemizin her bölgesinde başkan adayları ve yerel parlamento üyelerinin her birisinin çoktan projelerini ve kaynakları kamuoyu ile paylaşması gerekmektedir.

Ancak üzülerek ifade etmek isterim ki, bu belirttiğim hassasiyet oldukça az sayıda adaydan görebilmekteyiz.

Sizler ile paylaştığım bu düşüncelerimin bütününde de yer verdiğim üzere bilinçli şekilde, kaynakları ile projeler sunan her aday başımın tacıdır.

        

YAZARIN DİĞER YAZILARI