MUHTAR SEÇİMİ USULÜ TOPYEKÜN DEĞİŞMELİ

AVUKAT EYÜP DEMİRER

5 yıl önce

       Öncelikle belirtmek isterim ki, toplumda birçok rahatsızlığın, hatanın ve yanlışlığın giderilmesi için toplumun tüm fertlerine, bizlere ciddi sorumluluklar düşmektedir.

        Her dönemde yaşanılan ve yaşanılması muhtemel sıkıntıları dile getirmek bizlerin üzerinde ciddi bir sorumluluk olarak yer almaktadır.

        Bu sorumluluk bilinci ile bilgim ve birikimim dahilinde birçok sorunu buna ilişkin çözüm önerilerimizi ve beklentilerimizi dile getirmiş bulunmaktayım.

        Bu hususta sesimizi duyurmamıza vesile olan kıymetli basın mensuplarına sonsuz teşekkürlerimi iletmek isterim.

        Bizler daha iyiyi hedefler iken hassasiyet ile sorunu ve uygun görülen çözüm önerilerini yöneticilerimize ilettiğimizde hep olumlu sonuçlar aldığımızı görmekteyiz.

        30 Kasım 2018 tarihinde içimden yerel seçim atmosferi yakın her seçimde had safhada gürültü ve görüntü kirlilikleri yaşanıyor, temennimiz bu soruna çözüm getirilip hem vatandaşlarımızın rahatsız olmasının önüne geçilmesi hem de en az maliyetler ile seçimin tamamlanması hususunda görüşlerimi içeren bir yazı metnini paylaşmamın üzerinden bir hafta dahi geçmeden, Cumhurbaşkanımız sanki bu sesimize kulak vermişçesine seçimlerde gürültü ve görüntü kirliliğinden uzak durulacağını ve sadece sokakta kısa süreli sesli propaganda yapılacağını, her yerin bayraklar ile süslenmeyeceğini, oldukça daraltılmış şekilde parti binası ve seçim irtibat bürolarında bu doğrultuda süsleme yapılabileceğini açıklamış ve toplumumuz oldukça mutlu olmuştur.

        Eğer bizler doğru olanı samimiyet ve doğru üslupla iletirsek tüm yöneticilerimiz duyarlı bir şekilde sesimize kulak verecektir. Bundan hiçbir şüphemiz yoktur.

        Bu yazımızda da YEREL SEÇİM SÜREÇLERİNİ CİDDİ MANADA SIKINTIYA SOKAN MUHTARLIK SEÇİMİNİN TOPYEKÜN DEĞİŞTİRİLMESİNİN ARTIK BİR ZARURET OLDUĞU YÖNÜNDEKİ FİKİRLERİMİ SİZLER İLE PAYLAŞACAĞIM.

        Muhtarlık seçimleri her 5 yılda bir Mahalli İdareler seçimleri içerisinde yapılan seçimler olup, muhtarların ekonomik şartları başta olmak üzere gelen iyileştirmeler sonrasında çok daha ciddi sıkıntıların bizleri beklediği aşikardır.

-      Her 5 yılda yapılan bu seçimlerde en az birkaç kişinin karşılıklı çatışma ve saldırılar vesilesi ile hayatını kaybetmesi gerçekliği,

-      Muhtar adayının YSK takviminde Belediye Başkanlığı, Belediye Meclis Üyeliği, İl Genel Meclisi Üyeliği gibi adaylıklardaki başvuru esaslarına tabi olmadan,

-      Adaylık başvuru şartları uygun mu değil mi ( muhtarların aday olduğu seçim bölgesinde seçim tarihinden en az 6 ay öncesinde ikamet etmek şartı aranması, diğer seçilme yeterliliği şartları ) incelenmeden,

-      Gerekirse seçim günü dahi gelerek ben muhtarlığa adayım diyip, seçmenlerin eline yarım kağıt üzerinde muhtar adayı ve azalarını belirten kağıdı tutuşturarak seçilmesinin dahi sağlanabileceği,

-      İlçe Seçim Kurulu Başkanlıklarına müracaat, DVD, CD ortamlarında başvuru şartları, ilgili diğer evrakların temini olmadan bu yola başvurabilmesi ve yine,

-      Seçimlerin olmazsa olmazı oy pusulaları şeklinde herhangi bir pusula ile değil adiyen oluşturulan kağıtlar ile seçimlere girmeleri hiç de hakkaniyete uygunluk teşkil etmemektedir.

-      Bir de seçim kanununu bilen bir hukukçu kardeşiniz olarak, muhtarların yerel seçim günü verdiği kağıtların başka pusulaların içerisinden çıkarak yüzbinlerce geçersiz oya sebebiyet vermeleri değerlendirildiğinde her neresinden bakılırsa elimizde kalan, YEREL SEÇİMLERDE SEÇİM HUKUKU MANTIĞI İLE TERS DÜŞEN, CİDDİ MANADA GEÇERSİZ OY KULLANIMINA SEBEBİYET VEREN MUHTARLIK SEÇİMLERİ NOKTASINDA İVEDİLİKLE DÜZENLEMEYE GİDİLMESİ ZARURİ GÖRÜLMEKTEDİR.

-      GEÇ DEĞİLDİR, UMUT EDİYORUM Kİ BU HUSUSTAKİ BEYANLARIMIZ YETKİLİLERİMİZCE DİKKATE ALINARAK YÜKSEK SEÇİM KURULUNUN ALACAĞI BİR KARAR İLE TAKVİME DAHİL EDİLEBİLİR.

-      Bu hususta geç kalınmamalıdır. Seçim usulü ve seçim kanununa uygun şekilde hareket edilmeli, diğer mahalli idareler adayları gibi seçim yapılmalıdır.

-      Benzer şekilde devam edilmesi belirttiğimiz sıkıntıları 31 Mart 2019 günü artırarak devam ettirecektir.

-      Muhtarlıkta seçim usulü top yekun değişmelidir.

-      Umut ediyorum ki bu hususta da sesimiz duyulur görüşlerimiz dikkate alınır ve birçok yanlıştan ivedilikle dönülmüş olur. Kalın sağlıcakla, saygılarımla?

YAZARIN DİĞER YAZILARI