YARGISAL SORUNLARDA ÇÖZÜM ÖNCELİĞİ - 1

AVUKAT EYÜP DEMİRER

4 yıl önce

Değerli okuyucular;

Bu yazımızda sizler ile yargısal sorunlarda çözüm öncelikleri üzerinde duracak ve bu konudaki fikirlerimizi paylaşacağız.

Hepimizin malumu olduğu üzere en etkin ve öncelikli çözüm aranması gerekli olan konu yargı sorunlarıdır.

Yargı sorunları birçok farklı tasnif ile değerlendirme altına alınmalıdır.

Yargısal sorunların çözümü için öncelikle yargı görevlilerinin sorunlarının önüne geçilmeli, mesleki sorunlar yargı açısından çözüme kavuşturulduğunda uygulayıcıların da vatandaşın sorunlarının çözümünde etkin rol alacağı görülecektir.

YARGIDA MESLEK MENSUPLARININ SORUNLARI?

Yargıda uzun vadeli atılacak adımlar ve özellikle de meslek içi sorunların çözümü konusunda Türkiye Barolar Birliği Başkanlığının da katılımı ile üst düzey yargı görevlileri bu süreçlerde Adalet Bakanlığımız nezdinde bir kısım toplantılar yaparak, ilerleyen süreçlere dair bir dizi kararların alınıp açıklanacağını beklemekteyiz.

Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından yargıda gerçekleştirilecek reformlara ilişkin olarak 2018 yılı Eylül ayı adli yıl açılışından bu güne kadar atılacak adımların bir kısmı açıklanmış idi. 

Yargı reformu strateji belgesinde yer alan konular uzun yıllardır üzerinde tartıştığımız esasen de yürürlüğü geç kalmış birçok husus olup, hukuk mesleğinde kalitenin artırılması, vatandaşlarımızın en kaliteli hukuk hizmetini etkin ve hızlı şekilde alması için;

Hukuk fakültesi mezunlarına yönelik olarak; Hukuk Fakültesi eğitiminin 5 yıla çıkarılması tasarlanmakta, özellikle teorik eğitim alınan mevcut hukuk eğitiminde umut etmekteyiz ki, uygulamaya yönelik eğitimin de verilmesi açısından 1 yıllık ek takviye süre uygulama eğitimine ağırlık verilmesi dahilinde gayet mantıklı olacağı görüş ve kanaatindeyiz.

Yine, hukuk fakültesi mezunları için; İş bu husustaki kararların alınması, yayınlanması ve yasalaşması ile birlikte henüz mezun hukukçuların da sınava alınması tasarlanmakta olup, bu durum da kalitenin artırılması açısından ciddi ve etkin bir gelişme olarak karşımıza çıkacaktır.

Hakim ve savcı yardımcılığı müessesesi; Uzun yıllar önce üzerinde tartışılmış idi. Bu hususa köşe yazılarımda zaten detaylıca yer vermiş idim. Bu müessese de kesinlikle uygulanmalı, yürürlüğe girmelidir.

YAZARIN DİĞER YAZILARI